FB© is ROCK: Fallal szemben
renton blogja

szombat, november 10, 2007

Fallal szemben

A női szerepek a filmvásznon óra egyik leghatásosabb és legütősebb filmjét néztük meg hétfőn. Német film, török nőkről. Identitáskeresésről, feminizmusról, (hát hogyne) szerelemről, (naná) és kicsit talán váratlanul hangzik, de erőszakról, durvaságról (nocsak).
A gyönyörű Sibel (Sibel Kekilli) németországi török nőként keresi a szerelmet, (inkább a szexet) a boldogságot, (inkább a drogokat) és magában azt a nőt, akivé egy modern nő válni akar (nyitott, főleg a férfiakra).
Néha török zenekar látható a folyóparton. Komikusan hat. A török népi líra szomorkás szerelmi gondolatai, naív szerelmesdalok hangzanak el ilyenkor. Ezek a dalok értékelődnek át ugy a fejünkben a film végére, hogy az utolsó snittben meghajló zenekart nemhogy megtapsolni nincs kedvünk, de még a székünkből felállni is alig. Szomorú, csöndes fejcsóva, a lányok beszélgetéséből kiszűrődő "nem akarok szerelmes lenni" mellett.
A vad, gátlástalan, szorult helyzetben gondolkodás nélkül eret vágó Sibel a felvilágosult, modern fiatal nők életére vágyik, bulizni, pasizni akar. Nem kis dolog áll az útjában. A többezer éves török hagyományokat őrző család. Testvére eltörte az orrát, mikor kézenfogva sétált egy fiúval - meséli a szintén török Cahitnak, (kiégett alkoholista szerepében Birol Ünel nagyszerűt alakít) akitől családja megbékélését várja, feltéve, hogy elveszi. Az érdekházasság megtörténik, kettejük kapcsolata komikus kezdetet vesz, hogy a történések előrehaladtával szenvedélyes, drámai és majdhogynem tragikus véget érjen. És tényleg van tragédia, már ha aszerint a gimnáziumi tétel szerint gondolkodunk, hogy "értékvesztést" keresünk. Kettejük szerelme ugyanis valószínűleg sosem tud igazán beteljesedni... De már így is sok a spoiler.
Nem véletlenül lehet egyik kedvenc filmje ez kedves feminista tanárnőnknek, (akit mellesleg tényleg bírok) hiszen a harcos természetű főhősnő hányattatott útja (bármennyire is dicshimnusszerűen patetikus néhány jelenetben) elgondolkodtató társadalmi problémákra világít rá. A brutalitás, érzékiség és humor precíz elegyének köszönhetően a Fallal szemben emlékezetes mozi maradhat.

3 megjegyzés:

_renton írta...

Örültem, hogy "Ej de bátran meztelenkedik ez a Silma a vásznon"... Most olvastam, hogy pornószínésznő. A klasszikust idézve "senki nem lehet tökéletes".

_renton írta...

Nem Silma, Sibel, bocs.

Névtelen írta...

Ja... néztem róla képeket, nem volt gyönyörű.