FB© is ROCK: Red road
renton blogja

péntek, december 28, 2007

Red road

Kelecsényi tanár úr órái óta biztosan tudjuk és lelkesen hangoztatjuk, hogy Lars von Trier dogmafilmes "iskolájában" megtanította egy egész rendezőnemzedéknek, hogyan találják fel újra a spanyolviaszt. Természetes fény, handycam, minimál zene és kész is a dráma? Nem hinném. De azt kell mondjam, valami mindenképpen van benne!
A Red road rendezője (Andrea Arnold), meglepő hitelességgel ábrázolja a skót gettó világát valahol Glasgowban. Nagy divat manapság a dokumentarista jellegű film, de kevés rendező tudja hitelesen vászonra vinni. Ez a film kérem, nagyon is igaz lehetne szerény véleményem szerint!
Jackie nagyon szomorú nő. Szinte a feltűnése pillanatában tudjuk, hogy karaktere tragikus fordulatok sorozata folytán lett olyanná, amilyen. A hatalmas térfigyelőrendszer monitorjaira révedve mosolyog és szórakozik az utca emberén, vagy épp rendőrt hív egy az orra előtt (képernyőn) történt késelés miatt. Talán ezért nem torkollik élete a tökéletes nihilbe. Talán már bele is torkollott. Elejtett apró információkból csak sejtésünk lehet az egykori Jackie-ről. Aztán egy nap meglát egy férfit az egyik kamerán keresztül és követni kezdi. Ismét elejtett infókat vadászunk. Mi, a nézők. És ezért jó film a Red road. Csak annyit árul el egyszerre, ami elég ahhoz, hogy félhomályban matatva viszonyulni próbáljunk valahogy Jackie-hez.
Nem szeretnék spoilerezni. A találgatás élményén túl van itt naturalista szexjelenet, komor és egységes látványvilág, igazi, velős dráma és thriller. Okos műfaj (ha lehet műfajnak nevezni), okos filmje a Red road, amely mellőz bármiféle drámai naivitást, és a dogmafilm eszközöket pont úgy és arra használja fel, amire kell. Ajánlom. Nem karácsonyra, nem gyerekeknek.

Nincsenek megjegyzések: