FB© is ROCK: Supermassive Black Holes
renton blogja

kedd, január 20, 2009

Supermassive Black Holes

A helyzet úgy áll, hogy a fölfedezés még nagyon friss, de igaznak látszik. Feketelyukakról már sokat írogattak, közülük talán a legismertebb szerző Stephen Hawking csillagász. De szupernagy feketelyuk alatt nem a klasszikus jelenséget kell érteni, hanem egy olyat, ami egy galaxis középpontjában helyezkedik el.A kutatók először a szomszédos Androméda ködben bukkantak szupernagy feketelyuk nyomaira, de aztán, amikor a többi látható galaxist is vizsgálni kezdték, azt látták, hogy valamennyinek a közepén ott van egy. Más jellegű vizsgálatokkal azt is sikerült kimutatni néhány éve, hogy a mi galaxisunkkal sincsen ez másként. A Tejút közepén egy kibaszottnagy sötét dolog kavarog elképesztő sebességgel, aminek romboló ereje emberi ésszel föl nem fogható, bármit képes elnyelni, és aminek a belsejében nem értelmezhető az idő a tér és az anyag. Szinte tutibiztos, hogy az a dolog már a kezdetekkor ott volt, nem tudni ki rakta oda, de elképzelhető, hogyha nincs, akkor nem is jöhettek volna létre a spirálgalaxisok.
Nekem egyébként tényleg tökmindegy, ha teszemazt a csütörtöki vizsgámon találna a feketelyukunk passzívról aktív üzemmódra kapcsolódni, körülbelül annyira lennék meghatva, mint egy tehén.

4 megjegyzés:

(ary)komate írta...

Nagyon tetszik, hogy ilyenekkel foglalkozol. Imádom ezt a témát. Bár leginkább csak sci-fi filmekből (pl csillagkapu, sliders) ismerem a feketelyukakat. Érdekes, hogy a galaxis közepén feketelyuk van. Eme új kutatások szerint a feketelyukak körül forog az egész univerzum. Azonban ezek folyamatosan aktívak. Nincs olyan, hogy egyszer be van kapcsolva' egyszer meg nincsen'... Egy elmélet szerint a feketelyuk a csillagok ellentétei. A csillag fényt, és energiát bocsát ki, a feketelyuk ezeket elnyeli. Illetve mivel a feketelyuk magába szív mindent, a fényt is, ezért nem is igazán látható, mert kifelé nem jön belőle fény, csak befelé. Valójában csak az elszívott anyag-izé viselkedéséből tudjuk, hogy ott van.
Szerintem úgy működik ez, mint egy két pólusú rendszer. Mint a jó-rossz; van-nincs; élet-halál párok. Szerintem a feketelyuk beszívja a dolgokat, a csillagokon keresztül pedig visszaadja azt, amit eltüntetett.
:) Csodálatos termékenység szimbólum lehet a feketelyuk. Persze rossz az, aki rosszra gondol... A Nap mindenesetre sok kultúrában egyedülálló isten.

Névtelen írta...

cool bejegyzés. már tolnám is presszóra, ha végre meglenne a felület.

lyukas vizsgaidőszak (Y)

_renton írta...

"termékenység szimbólum" - mi rosszra gondolhatnék?

(ary)komate írta...

Semmire.
Hát ez az...