FB© is ROCK: Indul a bakterház
renton blogja

vasárnap, június 08, 2008

Indul a bakterház

A Petőfi Színház országos szinten is jelentős reklámmarketinggel beharangozott új előadásának első felvonásában előbb a fingo-, majd a baszométer reléje akadhat ki fejünkben. A legemlékezetesebb, körülbelül 7 másodperces fingás a Szabó bakter (Eperjes Károly) nevéhez fűződik, de a felvonás legzavarbaejtőbb jelenete mégiscsak az volt, amikor a bakter és a tehénhajcsár szedvicsbe fogják a nyanyát, szexuális aktust imitálva. Elkerekedett szemekkel állunk föl az első felvonás végén, miután a kis Bendegúz egy Isten-Isten pohárköszöntő mellett odakiáltja a lankadtabb figyelműeknek: "Szünet!" Szünet? Hát az ég szerelmére, mi jöhet még? A legnyilvánvalóbb válasz: mégtöbb fingás és szex (talán együtt), pia, érthetetlen politikai utalás és ordenáré benyögés. (fantáziál a kissé már most lefáradt színházba járó)
És igen! Jelentem, megcsinálták! Az előadás káosszá válik, a teljesen lefáradt nézők pedig jobbhíján röhögcsélnek minden újabb baszáson és fingáson. Hogy a bakter-kapta pofont követő stroboszkóp-jelenet mi a fészkes faszomat akart prezentálni, arról fogalmam sincs. De az biztos, hogy a koncepció egy részét sikerült Bereményi Géza Kossuth-díjas (!) rendezőnek megvalósítani: Bendegúzt - neki megvan a kisfiús bája - kivéve valóban minden szereplő (élükön talán a vállalhatatlan dolgokat produkáló Dobra Máriával) undorítóan néz ki a színen.

6 megjegyzés:

írta...

Pedig én még bíztam...
De ha a következő évadtól valóban nem jogosít majd a szitus-kártya ingyenes belépésre, én oda többet be nem teszem a lábam!

(ary)komate írta...

szegény kis kölök. milyen helyre keveredett...
amúgy meg annyira jó közösen utálni valamit... és az a legjobb, ha igazunk is van benne.
olyan jó, hogy van nekünk egy Petőfi színházunk - aminek az épülete bár tökéletes de - aminek a társulatát, és annak munkásságát földig lehet szidni.
... De sajnos szégyellni is lehet. Sajnos azt még inkább.
Azért mégis jobb lenne, ha a közösségépítés nem abból állna, hogy a hozzáértőbb közönség együtt fikázhatja őket, hanem az kellehe, hogy valami emberhez méltóbb SZÍNHÁZI munkával érnék ezt el.
lehet hogy túlzás, de talán ráférne egy forradalom arra a színházra, mint ahogy a hippik csinálták a háborúval szemben. mi lelkes egyetemistáknak - a jobb ízlésű közönséggel karöltve - kellene sztrájkot rendezni a Petőfi színháznál.
... mondjuk csinálnunk egy pár érdemesebb előadást, és a Petőfi játékidejében nyomjuk azokat a színház előtti téren.
:)
amúgy bocs, ha felelőtlennek tűnik egyik-másik ötletem. de én olyan lelkes típus vagyok...

supercazzola írta...

és melyik bendegúz játszott, az őri ádám vagy az utasi árpi(vagy mindkettő)?

csak mert:
http://www.muvesz-vilag.hu/szinhaz/hirek/8324

írta...

Végig Őri volt... és egyébként valószínűsítem, hogyha az ország mini mesemondója lett volna, akkor Bendegúz sem lógott volna ki a sorból.

szilvi írta...

ezt látnom kell...

szilvi írta...

ezt látnom kell...