FB© is ROCK: Ezt ne olvasd el (Emberiségköltemény:))
renton blogja

kedd, május 15, 2007

Ezt ne olvasd el (Emberiségköltemény:))

Szereplők: Pistike, Sanyika

Helyszín: Hatalmas szakadék a világ végén. A háttérben Vergilius lovagol egy ördögön, előtte Shakespeare + Moliére vs. Dosztojevszkij + Goethe pingpongmérkőzés zajlik nagy elánnal.

PISTIKE

Életsratégiák. Mind utálatos, úgy, ahogy van. Mind csupa kompromisszum. Mindegyik életstratégia finom kis kiegyezések halmaza. Felvilágosult ember ne használjon életstratégiát, mert azzal elfogadja, hogy ő valami kis okos szuszogó lényecske szénből és ásványi anyagokból, és a természetben csak úgy találhatja meg a helyét, ha alkalmazkodik, spekulál, igyekszik, vagy néha éppen kussban marad. Ezzel azt fogadja el, hogy mint individuum korlátolt, és nem teheti azt, amit akar, mert a dolgok nem így mennek. De mivel soha nem fogja megérteni, hogy a dolgok hogyan mennek, felesleges kardozni is értük vagy velük.
A nem elfogadás az ember nagyszerű tulajdonsága, mely az állatokban nincs meg. Ezért van az, hogy az ember bőg, ha meghal valakije. A nem elfogadás lehetőséget ad a rinyára, hisztire, parára, kétségbeesésre. Ez a nagyszerű tulajdonság azonban azzal kompenzálódik, hogy egy idő után akarva akaratlan elfogadássá alakul át. Ez megalkuvás. Szép az, ahogy a haldokló kismadár csendben remeg egy sarokban egyedül. De elfogad. És az is szép, ha felgyújtja magát egy nő a Kossuth téren. Nem elfogad. Persze ha van isten, dehát miért lenne, kell az elfogadás. Szerintem nem kell.


SANYIKA

Az elveszettség érzés ellen nem lehet másként küzdeni, mint hogy az ember felállítja a saját értékrendjét, és igyekszik asszerint élni. Meggyőződésem kedves István, hogy az ember képtelen valamilyen érték- és szabályrendszer nélkül élni. Ha ez megtörténne, visszazuhannánk az állatok világába. De mivel fejlett tudattal rendelkezünk, ez nem fog megtörténni. Csupán egyre több lesz az öngyilkos, akik vagy újjászületnek egy másik testben, vagy eggyéolvadnak valami hatalmas interdimenzionális lényben, vagy megszűnnek végleg.

PISTIKE

Hát nem ez a megszűnés az, amelyre minden földi halandó titkon vágyik?

SANYIKA

Elfojtott perverziónak tartod a halálvágyat?

PISTIKE

Nem. A tökéletlenség feloldására egy tökéletes megoldásnak tartom.

SANYIKA

Ez nem megoldás. Ez kiszállás. Egy félbehagyott...

PISTIKE

Félbehagyott micsoda? Élet? Féreg élet.

SANYIKA

El kell fogadnod, hogy nem vagy mindenható. El kell fogadnod, hogy nem tudást, vagy hatalmat akarsz szerezni, csupán boldogságot. De ezt te sem ismered el magad előtt.

Pistike természetesen nem fogadta el, de mindegy is, mert közben Vergilius elkezd kefélni Dosztojevszkijjel és mindenki arra figyel a nézőtéren.

1 megjegyzés:

Névtelen írta...

"Vergilius lovagol egy ördögön" - hátas!
nade... ...tovább is.
én Fecóm! ez, ez, ez.
én nekem, komolyan.
hát hogyan is?????
hatalmas írás!
ha nem is oly hatalmas, de sokunknál(emberek) sokkal hatalmasabb!
közöld le.