FB© is ROCK: Phaedra szerelme
renton blogja

péntek, március 23, 2007

Phaedra szerelme

Sarah Kane darabját kegyetlenül baljós hangulat járja át az első pillanattól kezdve. Mintha a szereplők minden megszólalása előrevetítené a záróképet, amiben "Egy keselyű leszáll és nekilát..." Hippolütosz "...testének."
"A szabad akarat különböztet meg bennünket az állattól." Ma már természetesen nem számít túlságosan merész dolognak, ha valaki előkapja a farkát, és eljátsszák a szopást a színpadon,de ha ezt egy ilyen ősi filozófiai kijelentés után teszi, kettesben egy pappal, az teljesen elborzaszthatja a nézőt.
Ez most okoskodásnak fog tűnni, de találtam egy Spinoza idézetet, ami a mondanivalóhoz tökéletesen passzol: "Az értelem az a képesség, amivel a szenvedélyeinket legyőzhetjük. Ha felismerjük a szenvedélyt, akkor felismerjük a külső okot, amely ezt kiváltotta – és megszüntethetjük. Az ok továbbá nem fog kényszeríteni egy cselekvés végrehajtására." Itt viszont szó sincs arról, hogy az ész bármilyen formában felülkerekedhet az ösztönökön, az összes szereplő reménytelenül rohan a vesztébe, pont mint egy ókori dráma.
de
Rengeteg dolog van ami kiemeli a szokásos mítoszátiratok sorából. A Phaedra mítoszra itt olyan motívumrendszer épül rá, amely nem csak aktualizálja, hanem kiterjeszti azt. Az emberek nem is különböznek annyira az állatoktól, talán csak egyesek kevésbé vesznek erről tudomást. Mennyire egyszerűen zseniális szemléltetése ennek a féktelen erőszak a színpadon. Erősen érinti a komplexusok kérdéskörét, de kiutat (legalábbis Hippolütosz szemével) egyáltalán nem láttat, az úr szolgáját pedig nevetségessé teszi.
Az utolsó jelenetben a főszereplő kiontott belekkel fekszik a színpadon és a fönt köröző keselyűket bámulva megszólal: "Kár, hogy nem volt több ilyen pillanat." Az olvasó pedig vagy elképedve kidobja a kukába a drámát, vagy elkezd erős késztetést érezni, hogy inkább ezt csinálja meg a szitus szaktársakkal a Vérnász helyett.
De persze tudja ám ez az olvasó, hogy ez nagyon nagy fa, meg ebből botrány lenne, meg azt gondolnák, hogy csak feltűnősködünk. Azért én annyira megpróbálnám...

Bocsánat, ha primitív voltam, és hülyeségeket beszéltem, csak úgy éreztem erről írnom kell gyorsan.

2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Deeee... deazéééééé... pingvineket... ugye nem beleznek???????

Névtelen írta...

erről az jut eszembe mikor épp El Paso-ba tartok meglátogatni tégedet. valahol a sivatag közepén lesz egy benzinkút, ahol megállok. ördögszekerek, méteres por, rozsdás kút, és az egész mellett egy kiszáradt fa amin egy keselyü pihen. belépek a töltöállomás épületébe, és a pultnál, egy igencsak "vadcica" "jó-bőr" csaj fejti a keresztrejtvényt, dekoltázsa minden szinten 5ös.
mivel pénzem addigra nem lesz, csak egy 50 euro-centes csörög a likas 100 forintosom, és bele mellett, majd kérdezek a csajtól valamit...

szeretem ha egy nő, a farkam tartja a szájában...